Bier in Pucón, wijn in Santa Cruz

Als we Chiloé verlaten en voet op het vasteland zetten twijfelen we over de volgende bestemming. Uiteindelijk besluiten we een sprongetje richting Villarrica te maken. Een lift tot Puerto Montt en een bus tot Villarrica, vierhonderd kilometer noordelijk in het Lake District. Tijdens de rit worden de vulkanen hoger en indrukwekkender. Het is al donker als we de busterminal in Villarrica in rijden dus we worden pas de volgende ochtend getrakteerd op het uitzicht over het meer met Chili’s actiefste vulkaan Villarrica aan de overkant. Al naar gelang de windrichting is er een duidelijke rookpluim zichtbaar boven de 2861 meter hoge kraterrand. De zomervakantie in Chili is in volle gang en dat wordt in Villarrica maar wat duidelijk. Het is een drukte van jewelste, de stad is volgelopen met toeristen. Twee nachtjes zijn genoeg om Villarrica te verkennen en verder te liften naar Pucón.

Qua toerisme doet Pucón er nog een schepje bovenop. Tegen het middaguur is er op het strand geen plekje zand meer zichtbaar door de bonte chaos aan parasols. Aangezien ook de prijzen in de hippe straatjes van Pucón aan het hoogseizoen zijn aangepast, kopen we een literbak ijs in de supermarkt voor de prijs van twee bolletjes bij de ijsboer. En bij 30 graden moet die natuurlijk in één keer leeg, luxeproblemen!

De vulkanen zijn nog een stukje dichterbij gekomen dus besluiten we informatie te vergaren over het Villarrica National Park. Er blijkt een wandelroute dwars door het park te lopen, 80 kilometer en vijf dagen langs drie indrukwekkende vulkanen, lavavelden, lagunes en regenwoud. We maken een boodschappenlijstje, kopen een wandelkaart van het park en proberen de volgende dag richting de oostelijke ingang van het park te liften, dicht bij vulkaan Lanín aan de Argentijnse grens. Dat lijkt aanvankelijk geen probleem, maar de laatste vijftien kilometer zit er niks anders op dan – na een paar uur wachten – te lopen. Gelukkig hebben we genoeg eten voor een extra dag. Pas laat op de avond arriveren we bij het rangerstation waar we tekst en uitleg krijgen over de Villarrica Traverse van een super vriendelijke parkranger. Op zijn advies kamperen we bij het rangerstation en kunnen we gebruik maken van zijn toilet en water. We realiseren ons dat door alle tochten van de afgelopen maanden een vijfdaagse wandeling niet eens zo spannend meer is. De beslissing is binnen een paar minuten genomen en de voorbereidingen binnen twee uurtjes getroffen.

De Villarrica Traverse leidt ons door een geweldig indrukwekkend landschap waar we geen genoeg van kunnen krijgen. We lopen drie dagen tien uur per dag, waarbij we twee keer per dag van 900 tot 1900 meter klimmen en weer afdalen, aan hoogtemeters geen gebrek. Temperaturen variëren van 35 graden overdag in de dalen tot vijf graden onder het vriespunt als we op 1800 meter kamperen bij Laguna Blanco. De eerste zonnestralen laten het dunne laagje ijs op het meer snel smelten, terwijl de wind er die nacht voor heeft gezorgd dat onze slaapzakken, backpacks en kleren bedekt zijn met een laag fijn stof dat dwars door de tent heen waaide. De stof en as in combinatie met zweet en zonnebrandcreme zorgen ervoor dat onze armen, benen en gezicht aan het eind van de dag telkens grondig schoon geschrobd moeten worden. Als Nadieh op dag drie van de hike per ongeluk mis stapt bij het oversteken van een stroompje staat er zelfs een nog uitgebreidere wasbeurt te wachten: Tot aan de heupen in de modder gezakt, oeps!

We zijn telkens weer onder de indruk hoe snel het groene dichtbegroeide gematigd regenwoud wordt afgewisseld met droge lavavelden, uitzicht op steppe en grote sneeuw- en ijsplaten, waarvan we er een aantal moeten oversteken. Gelukkig zijn de sneeuwvelden niet al te stijl en smelt de toplaag overdag een beetje, zodat de gevreesde glijpartijen ons bespaard blijven.

Doordat we elke dag vroeg uit onze tent tevoorschijn kruipen en door het heerlijke weer gemakkelijk tot in de avond kunnen lopen, voltooien we de tachtig kilometer in vier in plaats van de geplande vijf dagen. Gemotiveerd door de hamburger en het bier dat we ons zelf hebben beloofd aan het einde van de tocht lopen we de laatste zes uur tot de skiliften op vulkaan Villarrica in zicht komen. Nadieh regelt binnen twee minuten een ritje achter in een pick-up truck terug naar Pucón waar een warme douche, hamburgers en bier op ons wachten. Alsof één bier niet genoeg is proberen we een avond later het lokale Volcán Cerveza met Sinasappel-Chocoladesmaak. Gek genoeg niet eens zo’n slechte smaakcombinatie voor een bier.

En dan is het tijd voor wijn, want wijn hoort bij Chili. Één van de bekendste wijnstreken van het land is de Colchagua vallei met het stadje Santa Cruz als perfecte uitvalsbasis. De Bed and Breakfast die we via AirBnb boeken hebben we drie dagen helemaal voor ons alleen, dus relaxen we een beetje in de gezellige tuin en verkennen het plaatsje. We kiezen voor een bezichtiging met proeverij in één van de vele wijngaarden in de buurt van Santa Cruz en lezen alvast een beetje over de verschillende wijnen uit de regio. Aangekomen op het MontGras wijngoed zijn we de enige twee deelnemers voor de ochtendtour en neemt gids Nicolas uitgebreid de tijd om ons de verschillende druiven te laten zien en proeven en krijgen we een kijkje in de keuken en kelder van het wijngoed. Nicolas kent de wijnen tot in detail en na het proeven van verschillende wijnen met ‘food pairing’ is het onmogelijk met lege handen terug te keren naar Santa Cruz. We kiezen voor een Carmenere en nemen het advies van Nicolas ter harte: Carmenere is een perfecte wijn bij Pastel de Choclo. Boffen wij even, want de maïstaart – een soort ovenschotel van maïs, kip, gehakt, gekookte eieren, olijven en ui – stond nog op onze lijst met te proeven chileense gerechten.

Na de wijn in Santa Cruz en het bier in Pucón behoren de stof, zweet en modder van Villarrica definitief tot onze mooie herinneringen en zijn we klaar voor de hoofdstad. Even niet meer liften, even niet meer kamperen.

4 thoughts on “Bier in Pucón, wijn in Santa Cruz

  1. Nadieh en Ruben
    Dit is een belevenis die jullie nooit en nooit meer vergeten.Wat bijzonder!!!Ik kijk iedere keer weer uit naar het volgende verhaal.Wat heb ik een bewondering voor jullie doorzettingsvermogen Top!!!!
    Geniet nog met volle teugen

  2. Ruben en Nadieh wat een belevenissen geweldig en weer prachtige foto`s we genieten met jullie mee en kijken uit naar de nieuwe verslagen. sjiek geniet er maar van . Dikke knuffel

  3. Wat een belevenissen super om het allemaal te lezen zo ga ik ook een beetje mee op reis ,geniet van van jullie verhalen maar soms….
    Dikke poen van ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *