Eindelijk, vakantie op Koh Tao

De nachttrein brengt ons van Bangkok naar Chumphon waar we van plan zijn de nachtboot naar Koh Tao te nemen, maar het Songkran festival gooit roet in het eten. Of eigenlijk water in onze nek. Chinees nieuwjaar wordt in Thailand groots gevierd tijdens het meerdaagse Songkran, waarbij heel Thailand deelneemt aan een gigantisch watergevecht. Langs alle wegen staan mensen met tuinslangen, vanuit laadbakken van pickup trucks met waterpistolen en dit jaar ook vanuit de lucht, aan het water valt niet te ontsnappen. We pakken onze backpacks Songkran-proof en mengen ons in het gevecht.

Op Koh Tao vinden we een heerlijk mooi plekje in een rustige baai aan de zuidwest kant van het eiland: de komende avonden vanuit de hangmat op ons balkon de zonsondergang bewonderen! Het kleine eiland is te voet goed te verkennen, al zijn de stijle wegen en smalle jungle-padjes niet bepaald geschikt voor onze teenslippers. We besluiten de onderwaterwereld alvast snorkelend te verkennen tot de storm van de afgelopen dagen voorbij is getrokken, maar we kunnen niet wachten om eindelijk te gaan duiken. Uiteindelijk besluiten we uit te varen met New Heaven Diving School en maken we vier heerlijke duiken, verspreid over twee dagen. Onze eerste duik zonder vertrouwde Up-Again buddies, dus een beetje spannend is het wel. Maar eenmaal in het water gaat alles als vanzelf. De eerste duikstek – Shark Island – klinkt avontuurlijker dan die daadwerkelijk is, want: geen haaien. Wel een paar Triggerfish die op niet mis te verstane wijze laten blijken dat we hun territorium zijn binnen gedrongen en aan Rubens vinnen beginnen te bijten. Van een paar flinke trappen zijn ze nog niet echt onder de ondruk en pas na een klein sprintje verdwijnen ze uit ons zicht.

Na vier duiken staan er onder andere de Common Lionfish, Pufferfish, Bluespottet Stingray en de Titan Triggerfish op ons lijstje en hebben we geen spijt van de budgetkillende investering, zodat we met onze gloednieuwe GoPro camera ook de onderwaterwereld vast kunnen leggen. Na tien dagen zit onze ‘vakantie’ erop, laten we de hangmat achter op Koh Tao en pakken we de nachtboot terug naar het vaste land. We logeren een nachtje in Surat Thani en genieten van de niet-toeristische sfeer van de stad. Even terugkijken op 26 dagen Thailand voordat AirAsia vlucht AK839 ons naar Kuala Lumpur brengt.