Doei Maleisië, het was geweldig!

Na Kathmandu is Kuching de tweede stad die we twee keer bezoeken. Toen we er vijf weken geleden al een keer waren spraken we met de eigenaar van het guesthouse af om er een pakketje van thuis aan te laten komen. Dus dat moesten we natuurlijk even oppikken. Het pakketje bleek al twee weken op het postkantoor te liggen, er moesten nog wat papieren ondertekend. De vriendelijke Mr. Gawing bracht ons naar het postkantoor, een half uur rijden van de stad! Na een beetje bureaucratie kregen we ons pakketje mee en kregen onze ‘oude’ kamer terug in het guesthouse.

Waar we eerder geen geluk hadden om de grootste bloem ter wereld te kunnen zien bloeien bleek er nu een Rafflesia in bloei te staan in het Gunung Gading park. Aangezien de bloem telkens maar een paar dagen bloeit en uiterst zeldzaam is besloten we een extra nachtje te blijven en een dag naar Gunung Gading te rijden. De bloem bleek uiteindelijk minder groot dan verwacht, maar na de oerang-oetangs en de neusapen hebben we de belangrijkste attracties die de natuur op Borneo biedt nu allemaal gezien!

Uiteindelijk bleven we meer dan elf weken in Maleisië, waarvan één week eigenlijk in Singapore en twee dagen in Brunei, waarbij Singapore een absoluut hoogtepunt was. De Petronas Twintowers in KL, verassende stadjes als Ipoh en Taiping, cultureel Georgetown en Melaka, de onderwaterwereld van Pulau Tioman en Mabul en het afgelegen Belaga, soms lijkt het een half jaar geleden, soms twee weken. Op het vliegveld in Kuching bladeren we onze reisgids na en komen tevreden tot de conclusie dat de ‘Rough Guide to Malaysia’ versleten is. We verkenden plekken uit elk hoofdstuk en doorkruisten bijna elke provincie. Alleen de kleinste provincie Perlis in het uiterste noorden bezochten we niet, een goede rede om nog eens terug te keren dus.

In Maleisië maakten we kennis met de ‘echte jungle’. Uitgestrekte regenwouden met spectaculaire watervallen, bomen en beesten. Met een beetje geluk en een beetje geduld zagen we de mooiste plekjes die we vaak helemaal voor ons zelf hadden. De waterval van Dabong, de zonsondergang in Pinang Taman Negara en filmachtige stranden in Bako National Park.

 De vlucht naar Kuala Lumpur was eigenlijk alleen bedoeld als zogenaamd wegwerpticket om Thailand binnen te komen, maar bleek uiteindelijk een perfecte keuze. In onze paspoorten wacht ondertussen een visum voor Indonesië. Met nog een halve Ringgit op zak stappen we in de bus richting Pontianak. Tijd voor een nieuw land, nieuwe mensen, gebruiken en belevenissen!